Megcsalás: mikor fáj jobban?

2010. február 10. 14:56   Timilla

(6 hozzászólás)

A nők az érzelmi hűtlenséget sokkal rosszabbul élik meg, mint azt a férfiak gondolják, holott sok férfi védekezik inkább azzal az állítással, hogy szeretőjében lelki társra, barátra lelt, és nem szexuálisan tartotta őt vonzónak.

Az amerikai pszichológiai szövetség által megjelentetett tanulmányok azt kívánják bizonyítani, hogy a férfiak abban az esetben sokkal féltékenyebbek, ha partnerük szexuális indokkal csalja meg őket, és nem csupán érzelmi társat keresnek mellettük. A gyengébb nem mindezt éppen fordítva gondolja, azt veszik rossz néven, ha érzelmileg csalják meg őket.

A jelenleg legelfogadottabb nézetek szerint mindez az evolúcióra vezethető vissza: a férfiak évezredek óta arra törekedtek, hogy a szexualitás terén körültekintőek legyenek, hiszen sosem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy gyermekeik tőlük származnak. Míg a nők arra figyeltek, hogy olyan társat találjanak maguknak, aki megfelelő családi környezetet tud biztosítani.

Egy friss kutatás azonban ezt a feltételezést igyekszik megcáfolni. A Pennsylvaniai Egyetem pszichológus kutatói, Kenneth Levy és Kristen Kelly szerint a férfiak és nők közötti különbségeket inkább a bizalom és az érzelmi kötődés határozza meg. Némelyek – férfiak és nők egyaránt – nagyobb biztonságban érzik magukat a kapcsolataikban, ha szoros a kötelék, míg mások jóval kevésbé tartják fontosnak mindezt.

A teljes írás a medizona.hu oldalon olvasható.

#1 viola.02
2010-02-15 14:25

Üdvözlet mindenkinek!

Furcsálom,hogy ez a cikk már 5napja olvasható,és senki nem reagált rá semmit,se nők,se férfiak.Lehetséges,hogy a hűtlenség még ennyire tabutéma lenne,,vagy csak pusztán nem merünk beszélni róla?Éppen elég a szembesüléssel járó fájdalom,megaláztatás érzése.... véleményem szerint pedig pontosan,hogy erről is beszélni kell, nemcsak titkon olvasgatni a hasonló írásokat és vígaszt találni az ott olvasottakból.Igen is ,hőlgyeim és uraim ,mert a szembesűlés ,az azt követő beletőrődömség vajmi kevés és igazából,nem is jó példa az utkor lányainak ifjainak.Szakértőnek nem szeretném látszatát kellteni,de az igazság az ,hogy álltam sajnos a megcsaltak oldalán....és a megcsalóén is...Nevezhetjük bosszúnak is.Őszintén megvalva számomra semmi más nem hozott kellő vígaszt ,csak mikor a másik arcán láthattam a fájdalmas torzulást...De ennek ellenére amondó vagyok és a 17éves korú lányomnak is azt tanácsolom,hogy ha idáig fajulna estelegesen 1kapcsolta emeltfővel álljon tovább,mert a bosszú által vezérelt vígasszal,valahol az ember lecsuszikaz erkőlcsi létrán.Mikor ez velem tőrtént meg borzalamas lelki kínként éltem meg és némán sírtam hónapokon kerszetűl és jöttek a megbocsájtások az ujjabb megcsalások ....és az ujabb fájdalmak...Persze a kifogás az mindig ugyan az (amit a cikk is említ)A véleményem az,hogy nem megcsalni valakit a nagyszám ,hanem hűségesnek maradni ebben az elk...ult világban!!!

#2 ebobe
2010-02-15 15:10

Üdv mindenkinek!

Teljesen egyet értek Violával,én is voltam már hasonló helyzetben ,de senkinek nem kívánom amit átéltem.

#3 koltaigo
2010-03-11 15:13

Ahogyan éljük életünk (a mindennapjainkat), az meghatározza: hűséges kapcsolatot tudunk-e "létrehozni"! Ha nem figyelünk magunkra, nem ismerjük (meg) önmagunkat, esetleg még "hazudunk is" magunknak, akkor nem leszünk képesek megismerni a "másik felet" sem. Így jó kapcsolatot sem tudunk kialakítani!

Ha engem megcsalnak - jártam már én is így(!) -, elgondolkozom: én mit rontottam el? Aki már járt úgy, hogy valaki mással kellemesebben teltek a percek~napok, az akkor és ott úgy érez(het)te: előtte rosszul választott! S miután az a választás is a mi döntésünk volt, így a hiba mindig önmagunkban van! Ha nem jól, elhamarkodottan döntünk egy másik emberrel kapcsolatban, akkor ne csodálkozzunk a következményeken!

Ismerjük meg önmagunkat teljesen, döntsük el, mit várunk el egy kapcsolattól, és e szerint válasszunk! Ne engedjünk az elvárásaink szintjén - ha megtesszük, viszont később ne reklamáljunk - önmagunknak se! S nézzünk magunkba: mi mindent megtettünk-e a másikért? Figyeltünk rá eléggé? Próbáltuk megismerni teljesen? Tudjuk egészen pontosan, a másik mikor mit szeret(ne)? Mire hogyan reagál(na)? Minek örül s mitől bánatos? Mire vágyik s mi az, mit ki nem állhat...?

Eddigi tapasztalataim azt mutatják, szeretnek az emberek ujjal mutogatni a másikra - mint "főgonoszra": mi mindent nem tett meg értünk, nem felelt meg az elvárásainknak, nem alkalmazkodott eléggé, stb, stb... S emellett mi minden olyat tett, mi nekünk rosszul esett. Azt még senkitől sem hallottam: én ezt és ezt mulasztottam el megtenni neki~érte, és ezt meg ezt tettem úgy, hogy tudtam, bántom vele, pedig nem érdemli... A másik sérelmeit megbosszulni pedig kicsinyesség és önmagunk lejáratása. A megcsalatás már egy folyamat vége, valaminek a következménye! S ebben a "valamiben" mi is kőkeményen nyakig benne vagyunk! S ERRE minél hamarabb rádöbbenünk, ANNÁL hamarabb élhetünk megcsalatás mentesen!

Súgom: nekem ez már sikerült

Egy pasi

#4 csereklye@freemail.hu
2010-03-27 13:53

A mai világban nem nehéz hűtlenkedni, sőt elvárják...természetesnek veszik. Kivánom, hogy mindenki aki csalja a párját, illetve aki házas emberrel kezd kapcsolatot, csak annyira legyen boldog, mint az, akit megcsal....Nem az a baj, hogy megcsalt, hanem az, hogy többé már nem tudsz bízni.

Mit tegyen az, aki tudja, nincs egyedül, de nem is akarja elengedni a hűtlen párját, mert szerinte az eskü örökre szólt?

Egy szenvedő megcsalatott

#5 viragkis
2010-04-26 15:03

Sziasztok,

a segítségeteket kérném egy megcsalással kapcsolatos tanulmány elkészítéséhez! A Hallmark felmérést készít arról, hogy mit gondolnak ma Magyarországon a megcsalásról, mennyire tartják megbocsájthatónak, mit tennének ha rajtakapnák a párjukat, illetve mennyire fontos ma a hűség egy párkapcsolatban.

A hűségteszt kitöltése kb 2-3 percig tart, és nagyon sokat segítenétek, ha megtudhatnánk a véleményetek!

Előre is köszi!!

Itt a link: http://www.surveymonkey.com/s/Z8VTZ6N

#6 viragkis
2010-05-04 17:38

Sziasztok,

olvasgattam a hozzászólásokat, és gondoltam ajánlok egy tényleg jó sorozatot, a Férjem védelmében-t (Hallmarkon szokott menni), ami éppen arról szól, hogy miután a férfi csalt és hazudott, hogy lehet felállni, és továbbfolytatni.

A főhős férje egy eléggé közismert politikus, aki korrupciós botrány miatt börtönbe keveredik, megfűszervezve némi szexbotránnyal...a felesége mégis kiáll mellette, visszamegy dolgozni védőügyvédként, plusz ugye a gyerekekre is figyel, komolyan egy valós, némelyik oldalról példamutató sorozat, aajánlom Nektek!

Új hozzászóláshoz beküldéséhez kérem jeletkezzen be !

Regisztráció